Een papierarme werkplaats: efficienter en sneller

09.12.21 11:35 AM Comment(s) By Naomi

Bij duurzaamheid en milieubewustzijn denken we al gauw aan zonnepanelen, het verminderen van het gebruik van plastic en het gebruiken van groene stroom. Maar waar nog weinig bedrijven bij stil staan is dat papierarm of zelfs papierloos werken een grote impact maakt op het milieu. De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier van te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren. Het veelvuldig - en vaak onnodig - gebruik van papier, heeft dus een enorme invloed op de CO2-footprint van jouw bedrijf. 


Naast de CO2-footprint die je bedrijf achterlaat, is het printen van de werkorders niet gratis. De gemiddelde kosten voor het printen van één A4’tje zijn €0,13. Bij een gemiddelde werkplaats doorgang worden gemiddeld 8 A4’tjes gebruikt. Met 220 werkbare dagen en 3,2 doorgangen per monteur per dag komen we hiermee uit op €732,16 niet-factureerbare kosten per monteur, per jaar. 


De oplossing: een digitaal werkdossier. Het digitale werkdossier is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. 

 

Van oorsprong is de werkorder en stuk papier waarop wordt aangegeven welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd aan de auto. Verder wordt er belangrijke informatie over de auto op vastgelegd zoals gevonden meerwerk, verbruikte spullen, onderdelen en de KM-stand. Later werd het ook nog een voorbereidend document voor het magazijn en ging het rond tussen receptie, chef en magazijn. 

Op deze manier wordt een papieren werkorder door 8 verschillende mensen in het proces behandeld en verplaatst. Logisch dat deze regelmatig zoek raakt, met een tijdrovende zoekactie tot gevolg. Het document legt op deze manier een gemiddelde fysieke afstand af van maar liefst 3,2 km!

 

Dat kan effectiever! Het wordt tijd om te switchen naar de digitale werkorder en een digitaal after sales proces.

 

Een kort overzicht van een aantal voordelen: 

- Je bespaart papier. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. 
- Niet meer lopen en wachten. Jouw monteurs kunnen zo veel productiever zijn. Ze hoeven niet meer met de papieren werkorder naar de receptie of het magazijn maar kunnen gewoon lekker doorwerken terwijl de werkorder online door de betrokkenen bekeken kunnen worden. 
- Niet meer op zoek naar een papieren werkorder. Alles omtrent de werkorder én de auto in één overzicht. Ook de autohistorie is makkelijk terug te vinden. 


Een hogere efficiency in de werkplaats begint bij de kleine dingen. Het heen en weer lopen van de monteur of receptionist om om duidelijk te vragen bij een collega is een hele normale zaak. Toch kost dit misschien wel 30 minuten per monteur per dag! Wat als we die verspilde tijd kunnen omzetten in productieve (facturabele) uren? Als we de kosten van het vele printen bij op tellen.. Tel uit je winst! 

Contact
Share -